Motorolie vervangen

Zelf je motorolie vervangen is makkelijk en erg goed te doen. Je kan de auto opkrikken en op assteunen zetten of werken op een brug of smeerput.

Honda geeft aan dat de olie om de 12.000km vervangen dient te worden. Ik zelf vervang de motorolie rond de 10.000km.

Nodig:

Een nieuw oliefilter (Bestelnummer: 15400-PCX-004) Kost 18,-

olieafdop overtorque ring (Bestelnummer: 94109-14000 ) Kost 2,-

5L 5w40 Olie vol synthetisch, ik gebruik Castrol Edge

Ringsleutel 17 en een olie opvangbak

foto86-1

Laat de motor even draaien, zodat de olie iets makkelijker afgetapt kan worden. Zorg ervoor dat de olie en motor niet warm of heet zijn!

dscn0846copys

Draai de aftapbout eraf met ringsleutel 17 en van de oude motorolie op in een bak. Dit gaat makkelijker door de olievuldop eraf te halen.

Het oliefilter kun je van boven of van onderen benaderen. Diverse tools zijn mogelijk om deze eraf te draaien. Vervang deze door een nieuwe erop te draaien. (Vastdraaien 14nm)

dscn0847copys

DSC03186

Zodra alle motorolie afgetapt is (4,5 a 5 liter) draai je de aftapbout en een nieuwe ring terug in de carterpan. (Vastdraaien met 29nm)

Vul de motor vervolgens met nieuwe olie. Een trechter is handig en voorkomt morsen.

Rustig warm rijden en later op de dag even controleren hoe hoog je oliepijl staat.

oliepijlstok

Het verschil op de oliepijlstok is per X 200ml

Het verschil op de oliepijlstop van min-max is 1l

Let op! Pre-facelift S2000’s (1999-2003) kunnen door hun grove cilinderwand redelijk veel olie verbruiken! Advies is om minstens elke tank beurt je oliepijl te controleren. Altijd de olie bijtoppen, dus afvullen tot helemaal vol. Niet wachten tot hij pas op het minimale niveau staat. Je achterste 4e cilinder krijgt al snel te weinig olie, en deze cilinder heeft het al zwaarder omdat hij ook de minste rijwind koeling krijgt. Schade aan je drijfstanglagers is heel snel gebeurd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *