Motorolie vervangen

Zelf je motorolie vervangen is niet moeilijk. Je kan de auto opkrikken en op as steunen zetten of werken op een brug of smeerput.

Honda geeft aan dat de olie elke 12.000km vervangen dient te worden. Ik zelf verving de motorolie en oliefilter rond de 10.000km.

Nodig:

-Een nieuw oliefilter (Honda Bestelnummer: 15400-PCX-004) Kost 18,-

-Overtorque ring (Honda Bestelnummer: 94109-14000 ) Kost 2,-

-5L 5w40 Olie vol synthetisch, ik gebruikte Castrol Edge.

-Ringsleutel 17 en een olie opvangbak.

 

Hoeveel olie nodig?

4,5L olie nodig voor olie wissel zonder nieuw oliefilter (niet aan te raden)

4,8L olie nodig voor olie wissel met nieuw oliefilter

5,6L olie nodig na motor revisie

 

Aan de slag.

Laat de motor even draaien, zodat de olie iets makkelijker afgetapt kan worden. Zorg ervoor dat de olie en motor niet warm of heet zijn!

 

Draai de olie aflaatbout eraf met ringsleutel of dop 17 en vang de oude motorolie op in een opvangbak. Dit gaat makkelijker door de olie vuldop los te draaien.

Het oliefilter kun je van boven of van onderen benaderen. Diverse tools zijn mogelijk om deze eraf te draaien. Vervang deze door een nieuwe erop te draaien. (Vastdraaien 14nm) Vergeet niet het rubber van het nieuwe oliefilter in te smeren met olie, dit voorkomt uitdroging van deze pakking ring.

Zodra alle motorolie afgetapt is (4,5 a 5 liter) draai je de oliebout en een nieuwe ring terug in de carter pan. (Vastdraaien met 29nm)

Vul de motor vervolgens met nieuwe olie. Een trechter is handig en voorkomt morsen.

Laat na het vullen de motor heel even draaien. Controleer vervolgens je oliepijl en vul deze zo nodig aan. Altijd bijvullen tot maximale niveau!

Het verschil op de oliepijlstok is per X 200ml

Het verschil op de oliepijlstok van min. tot max. is 1l

Let op! Pre-facelift S2000’s (1999-2003) kunnen door hun grove cilinderwand redelijk veel olie verbruiken! Advies is om minstens elke tank beurt je oliepijl te controleren. Altijd je olieniveau bijvullen tot maximaal niveau. Niet wachten tot hij pas op het minimale niveau staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *